Luo PDF

Ravitsemispalvelut

504 Tarjoilija

Lajivastaavat

504 tarjoilija tiainen hanna  Hanna Tiainen
  Koulutuskeskus Salpaus
  hanna.tiainen(at)salpaus.fi
  puh. 044 708 1353

 

 

 

504 tarjoilija lahtinen jaana  Jaana Lahtinen
  Koulutuskeskus Salpaus
  jaana.lahtinen(at)salpaus.fi
  puh. 044 708 0658

 

 

 

 

 

Finalistit

 504 Tarjoilija Joona Finni netti

Joona Finni
Jyväskylän
ammattiopisto

504 Tarjoilija Oskari Koskinen netti

Oskari Koskinen
Jyväskylän
ammattiopisto

504 tarjoilija janne ojapalo netti

Janne Ojapalo
Koulutuskeskus
Salpaus

504 Tarjoilija Ida Hakalax netti

Ida Hakalax
Ravintolakoulu
Perho

 504 tarjoilija Carlotta Lanza netti

Carlotta Lanza
Stadin
ammattiopisto

504 tarjoilija Helmi Heinanen netti

Helmi Heinänen
Tampereen
seudun ammatti-
opisto

504 Tarjoilija Nea Kuisma netti

Nea Kuisma
Turun ammatti-
instituutti

504 Tarjoilija Matilda Kosonen netti

Matilda Kosonen
Yrkesinstitutet
Prakticum

Vieraskilpailijat

 504 Krislin-Kozik-Estonia netti

Krislin Kozik
EuroSkills2014
Team Estonia,
Viro

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailun luonne

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli- ja ravintola - alan perustutkinnon, ravintolapalvelun koulutusohjelman ja hotelli-, ravintola- ja catering-alan, asiakaspalvelun koulutusohjelman kiitettävän (3) tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola-ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun koulutusohjelma

  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu
  • A´lacarte tarjoilu
  • Juomien myynti- ja tarjoilu
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö

palveluetiketin mukaisesti toimiminen

  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, liinoittaminen ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • menukortin suunnittelu ja valmistaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia

Finaalitehtävät

Finaalin kilpailutehtävät ja käytettävissä oleva kilpailuaika

Kilpailijat työskentelevät kahdessa ryhmässä, jotka arvotaan maanantaina 7.4.

  • Ryhmä A tekee kilpailutehtävän 2 tiistaina 8.4 ja kilpailutehtävän 4 keskiviikkona 9.4.
  • Ryhmä B tekee kilpailutehtävän 4 tiistaina 8.4 ja kilpailutehtävän 2 keskiviikkona 9.4.

Tehtävä 1

Oluen vapaalasku.

Tehtävä 2

Kilpailija työskentelee á la carte -ravintolassa omalla tarjoiluasemalla. Kilpailijan tulee suositella, myydä ja tarjoilla asiakkaille á la carte -listan ruokia sekä viinilistan juomia pöytiintarjoiltuna. Myynnin apuna kilpailija käyttää á la carte- ja juomalistaa. Asiakaspalvelussa huomioidaan erikoisruokavaliot ja lisämyynti. Tarjoilu sisältää kahvin (erikoiskahvit) ja/ tai teen tarjoilun. Á la Carte -lista

Tehtävä 3

Alkoholijuomien aistinvarainen tunnistaminen. Tehtävänä on tunnistaa seuraavista alkoholijuomista kuusi. Portviini (makea), madeira (makea), sherry (makea), mustikkalikööri, karpalolikööri, puolukkalikööri, viski, brandy, rommi (tumma ja vaalea), vodka (maustamaton), gin.

Tehtävä 4

Kilpailija työskentelee korkeatasoisessa ravintolassa ja tarjoilee juhlaillallisen, joka sisältää neljän ruokalajin menun neljälle asiakkaalle ruokajuomineen tilausmääräyksen mukaisesti. Menukokonaisuus tarjoillaan eri tarjoilumenetelmiä käyttäen (saliruoan valmistus).

Tehtävä 5

Kilpailija taittaa neljä erilaista lautasliinataitosta illalliselle. Lautasliinat ovat kuitukankaisia (55x55) ja jokaista mallia tehdään yksi kappale. Mallit annetaan etukäteen (6 kpl), joista arvotaan jokaiselle kilpailijalle tehtäväksi neljä

Tehtävä 6

Viinin tarjoilutehtävä

Tehtävä 7

Yllätystehtävä

Tehtävä 8

Kilpailija työskentelee baarissa valmistaen ja tarjoillen asiakkaille juomasekoituksia.

Kilpailijan tulee hallita seuraavat F.B.S.K.:n hyväksymät drinkkiohjeet www.fbsk.fi

  • Before dinner drinks: Old Fashioned, Caipiroska, Dry Manhattan, Cosmopolitan, Medium Martini
  • All day drinks: Daiquiri, Margarita, Tom Collins, Ivan Collins, Mojito, Gege, Bellini
  • After dinner drinks: Lumikenttien Kutsu, Brandy Alexander
  • Special drinks: Baltimore Egg Nogg

Asiakkaat tilaavat juomat ja kilpailija valmistaa 4 juomasekoitusta.

Arvioinnin rakenne

À la carte -tarjoilun arviointikohteet:
40 pistettä yhteensä (sisältää viinitehtävän 2 pistettä)

  • asiakaspalvelu
  • myyntitaidot
  • tarjoilutaidot
  • tarjoiluprosessi

Juhla-illallisen tarjoilun arviointikohteet:
40 pistettä (sisältää lautasliinataitostehtävän 2 pistettä)

  • kattaus, valmiin pöydän arviointi
  • kuohuviinin tarjoilu, viinien ja kahvin tarjoilu
  • alku-, pää- ja jälkiruokien tarjoilu (ruokien esittely, tarjoilu, työn organisointi ja sujuvuus)
  • asiakaspalvelu

Baarityöskentelyn arviointikohteet:
20 pistettä (sisältää alkoholijuomien tunnistamisen ja oluen vapaalaskun, yllätystehtävä 6 pistettä)

  • Baarityöskentelyssä objektiivisen arvioinnin kohteita ovat oikeat työvälineet, työmenetelmät ja reseptiikan noudattaminen. Subjektiivinen arviointi kohdistuu työn sujuvuuteen ja yleisvaikutelmaan, asiakaspalveluun, hygieenisyyteen ja juomien yhdennäköisyyteen.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Arviointi koostuu subjektiivisista ja objektiivisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 70 pistettä subjektiivisesta arvioinnista ja 30 pistettä objektiivisesta arvioinnista. Arvioinnissa huomioidaan työprosessin hallinta, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta, työn perustana olevan tiedon hallinta sekä elinikäisen oppimisen avaintaidot.

Objektiiviset arvioinnin kohteet on valittu yleisten tarjoilusääntöjen ja toimintamallien mukaisia selkeitä perustehtäviä, jotka voidaan yksiselitteisesti arvioida. Tällaisia arvioinnin kohteita ovat mm.:

  • alkoholijuomien tunnistus
  • etikettitietous
  • juomasekoitusten valmistamisessa oikeat työvälineet ja raaka-aineet
  • viinin tarjoilu
  • hygieniamääräysten ja anniskelulainsäädännön noudattaminen
  • tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet
  • erikoiskahvien valmistaminen ohjeen mukaan

Kilpailija tekee myös itsearvioinnin.

Arviointikokonaisuudet

Arviointikokonaisuudet

Kilpailupaikalla valmiina olevat kalusteet

Pöydät, tuolit, baaritiski.

Kilpailujen järjestäjä varaa seuraavat laitteet, välineet ja tarvikkeet

Baarityövälineet, kahvainen espressolaite, espressomylly, knockbox, kahvin suodatinlaite, pressopannuja, astiat (lasit, kupit), lasipannut, maidonvaahdotuskannut, tampperit, pyyhkeet, essut

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

  • musta hame tai housut, valkoinen paita, musta tarjoiluliivi, mustat kengät
  • solmiot, solmukkeet, huivit, rusetti vapaavalintainen
  • tarjoilijan henkilökohtaiset työvälineet

Lajijärjestäjä huolehtii kaikki muut työskentelyssä tarvittavat työvälineet ja laitteet lajialueelle.

Kilpailujen aikataulu

Aikataulu

Tuomarit

  • Markku Häiväläinen, Haikon Kartano, CC-Kilta ry (päätuomari)
  • Petra Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
  • Ville Nurminen, Restell
  • Saara Alander, Taivaanranta
  • Jukka Linna, Hotelli Tallukka
  • Hannele Korhonen, CMB Ravintolat
  • Titta Hellman, Hämeenmaa, Torero
  • Jussi Oinas, Teerenpeli
  • Katja Suomalainen, Hämeenmaa
  • Aki Keskitalo, yrittäjä
  • Henna Sanaksenaho
  • Kia-Liisa Vartiainen
  • Tanja Pöyhönen

Lajiohjausryhmä

  • Petra Savolainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
  • Markku Häiväläinen, Haikon Kartano, CC-Kilta Ry
  • Jaana Lahtinen, Koulutuskeskus Salpaus
  • Hanna Tiainen, Koulutuskeskus Salpaus
  • Veijo Mäenpää, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu palvelut
  • Tuija Auramo, Jyväskylän ammattiopisto
  • Vuokko Lindström, Turun ammatti-instituutti
  • Jukka Linna, Hotelli Tallukka
  • Saara Alander, Teerenpeli
  • Hannele Korhonen, CMB Ravintolat
  • Jari Hakkarainen, Koulutuskeskus Salpaus
  • Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
  • Katja Suomalainen, Hämeenmaa

Yhteistyökumppanit

Osuuskauppa Hämeenmaa
Electrolux
Paulig
Ravintola Roux
Teerenpeli Yhtiöt
Pernod-Ricard
Linström Oy

Yhteistyössä

PAM verkkoonjpg

Hämeenmaa

Paulig nettiin

roux-logo1

teerenpeli-nettiin

pollowaari 25v-juhlatunnus-nettiin

pkky verkkoon

Keuda ammattiopisto verkkoon