Luo PDF

Opastetut opintopolut

Löydä oma polkusi!

Taitaja2014-kilpailut ovat näköalapaikka koulutukseen, ammatteihin ja työelämään. Tapahtumassa voit tutustua monipuolisesti juuri sinua kiinnostaviin ammattialoihin kulkemalla opastettuja opintopolkuja pitkin.

Opintopolkuihin sisällytetyt tehtävät auttavat Taitaja2014-tapahtumaan tutustumisessa ja toimivat apuna koulutus- ja urasuunnittelussa. Tarjolla on seitsemän ohjeistettua opintopolkua, jotka yhdessä kattavat kaikki Taitaja2014-kilpailulajit. Eri polkujen sisällöt on jaettu ammattiperheisiin, joista tapahtumakävijä voi valita kuljettavaksi yhden tai useammankin polun.

Opintopolut Taitaja2014-tapahtumassa

Kukin opintopolku sisältää 5–12 lajia, ja yhden polun kulkeminen kestää puolesta tunnista tuntiin. Tapahtumakävijä voi valita kuljettavakseen yhden tai useamman polun. Jokaisella kilpailualueella lajiopas kertoo ammattialasta ja SM-kilpailutehtävistä.

Lisätietoa kaikista ammattitaidon SM-kilpailulajeista löydät täältä.

Kisa-alueen kartta

Opintopolkukartta

B-hallista lähtevät opastetut opintopolut:

IT- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIA
(kierroksen kesto n. 30 min.)
CAD-suunnittelu, painotekniikka, painotuotteen suunnittelu, tietojenkäsittely, tietokoneet ja verkot, verkkosivujen tuottaminen

PALVELUT
(kierroksen kesto n. 60 min.)
asiakaspalvelu ja myynti, kauneudenhoito, kukkasidonta, lähihoitaja, puhdistuspalvelu, vaatteenvalmistus, somistus, yrittäjyys, eläintenhoito (myös ulkoalue), matkailu, taloushallinto, turva-ala (näytöslaji), hevostenhoito (ulkoalue)

Ei kuulu kierrokseen:
hiusmuotoilu (Kauneustalo, Svinhufvudinkatu 17)

D-hallista lähtevät opastetut opintopolut (ylempi lähtöpaikka):

AUTO- JA KULJETUSTEKNIIKKA
(kierroksen kesto n. 60 min., polku kulkee myös piha-alueella)
autonasennus, autokorinkorjaus, kuljetuslogistiikka (myös ulkoalue), metsäkoneen käyttö (myös ulkoalue)

RAKENTAMINEN
(kierroksen kesto n. 60 min.)
huonekalupuuseppä, ilmastointiasennus, kivityöt, maalaus ja tapetointi, putkiasennus, sähköasennus, talonrakennus kirvestyöt, talonrakennus muuraus ja laatoitus, viherrakentaminen, rakennuspeltiseppä (ammattinäytös)

GREEN SKILLS
(kierroksen kesto n. 60 min.)
autonasennus, kuljetuslogistiikka, painotekniikka, tietokoneet ja verkot, putkiasennus, talonrakennus muuraus ja laatoitus, viherrakentaminen, kondiittori, cateringkokki

Green Skills -polun ideana on asettaa polun kulkijalle sellaisia ympäristöön liittyviä kysymyksiä, jotka ovat ehkä entuudestaan tuttuja, mutta eivät aivan selviä. Green Skills -polku sisältää yhdeksän alaa, jotka vuoden 2013 ympäristönhoitajaopiskelijat valitsivat yhdessä:

  • cateringkokki
  • talonrakennus, muuraus ja laatoitus
  • painotekniikka
  • putkiasennus
  • autonasennus
  • kuljetuslogistiikka
  • viherrakentaminen
  • kondiittori
  • tietokoneet ja verkot

Näistä aloista muodostuu polku, jossa jokaisen alan kohdalla on ympäristövaikutuksiin liittyvä kysymys. Kaikkien oikein vastanneiden kesken arvotaan palkinto.

Opiskelija Maija Karjalainen kertoo:

” Green Skills - olku sai idean Taitaja2014-tapahtuman teipatuista pakettiautoista. Autojen kyljissä on iloisia nuoria sekä Tee perässä ja Skills Finland -logot. Koska tapahtumassa painotetaan ympäristöystävällisiä tekoja ja vaihtoehtoja, niin oli helppo yhdistää kaksi sanaa. Mutta mistä nämä sanat tulivat? Mietin, miten polun saa nuorille kiinnostavaksi ja ymmärrettäväksi kaikilla kielillä sekä yhtenäiseksi tapahtumaa mainostavien autojen kanssa. Syntyi Green Skills -polku.”

D-hallista lähtevät opastetut opintopolut (alempi lähtöpaikka):

RAVITSEMISPALVELUT JA TAITAJAPLUS
(kierroksen kesto n. 30 min.)
kondiittori, ravintolakokki, cateringkokki, tarjoilija, TaitajaPLUS - kiinteistönhoito, TaitajaPLUS - artesaani, TaitajaPLUS - puhdistuspalvelu, TaitajaPLUS - asiakaspalvelu ja myynti

TEOLLISUUS
(kierroksen kesto n. 60 min.)
automaatioasennus, elektroniikka, koneistus, laborantti, levy ja hitsaus, mekatroniikka, koneenasennus ja kunnossapito, muoviala (näytöslaji)

Ilmoittautuminen opastetuille opintopoluille on päättynyt.

Ohjaushenkilöstölle lisätietoa opintopoluista löytyy Skills Finlandin Opintopolkukäsikirjasta.