Luo PDF

501 Kondiittori

Semifinaalin aikataulu ja paikka

14.1.2014

  • Turun ammatti-instituutti, Aninkaistenkatu 7, 20100 TURKU
  • Ammattiopisto Lappia, Urheilukatu 6, 95400 TORNIO 

Semifinaalikoordinaattori

Kristiina Lehto
Turun ammatti-instituutti
kristiina.lehto (at) turku.fi 

Kilpailijamäärä

Kaksi kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste

Kondiittorilajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Tehtävä 1.

Kilpailijoiden tulee valmistaa kaksi (2) keskenään samanlaista kreemitäytekakkua, joihin tulee tehdä kuorrutus, pursotus ja spritsaus mallin mukaisesti. Mallikakusta on valokuvat työtiloissa. Kakusta on myös poikkileikkauskuva. Valmiin kakun painotavoite koristeineen on 1 100 g. Kakkupohjat (halkaisija noin 18 cm), kuorrutteet, täytteet ja koristelun raaka-aineet yms. ovat valmiina kilpailupaikalla.

Tehtävä 2.

Kilpailija valmistaa pursotettavan pikkuleipämassan (noin 1 600 g / kilpailija). Kilpailija saa kilpailupaikalla ohjeen, jossa on mainittu raaka-aineet ja niiden määrät. Valmistusmenetelmän hän saa päättää itse. Massasta tulee pursottaa kolmen erilaisen mallin mukaisia pikkuleipiä pyydetty määrä = valmispaino (500 g/laji). Mallit ovat esillä kilpailupaikalla. Kukin kilpailija huolehtii itse pikkuleipiensä paiston.

Tehtävä 3.

Valmista kaksi (2) käsin muotoiltua marsipaanikoristetta, aiheena ristiäiset. Marsipaanityövälineiden ja rengasmuottisarjan käyttö on sallittua. Muita valmiita stansseja tai erikoismuotteja ei saa olla. Koriste tulee muotoilla siten, että se sopii kreemikakun päälle. Kakun punnitus tapahtuu koristeen kanssa. Koristeen saa halutessaan värjätä jälkikäsittelynä esim. ruiskulla tai siveltimellä. Värjäyksessä käytettävien aineiden tulee olla elintarvikekäyttöön soveltuvia. Ota oma välineistö ja värit mukaan.

Aikaa tuotteiden valmistamiseen on yhteensä 6 tuntia (3 + 3). Kilpailija saa itse päättää työjärjestyksensä.

 

Kilpailun aikataulu

08:00 – 08:30 Ilmoittautumisaika. Kilpailijan on todistettava henkilöllisyytensä ilmoittautumisen yhteydessä (myös KELA-kortti kelpaa).
08:30 – 09:00 Yleinen ohjeistus kilpailijoille ja huoltajille
09:00 – 12:00 Kilpailun osio 1
12:00 – 12:30 Lounas
12:30 – 15:30 Kilpailun osio 2
15:30 – 16:00 Työpisteiden siistiminen
16:00 Yleispalaute kilpailuista päätuomarin johdolla, kilpailunpäättäminen

 

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailija tuo tullessaan: henkilökohtaiset työvaatteet, marsipaanityövälineet, vaaka, kakkuhyrrä, paletit, kondiittorin veitsi, sakset, (suppupäisiä) tähtitylliä 4, 6 ja 9 mm, rengasmuottisarja ja yleiskone (sis. lapavatkain). Mukaan myös mahdolliset värit ja välineistö.

Kilpailija on todistettava henkilöllisyytensä ilmoittautumisen yhteydessä (myös KELA-kortti kelpaa).

Kilpailunjärjestäjä varaa kilpailupaikalle

Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle oman työpisteen, yhteiset leipomon koneet, laitteet, välineet sekä pinnavaunu-uuneja. Kaikki kilpailutehtäviin tarvittavat raaka-aineet ovat kilpailupaikalla.

Kilpailutehtävän arviointi

Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0 – 100 p

Arvioinnissa painotettavia asioita ovat työprosessien- ja menetelmien hallinta, hygieeninen työskentely sekä tuotteiden painon, määrän ja ulkonäön vastaavuus annettuihin tavoitteisiin.

Kreemikakut: max. pistemäärä 42 p

Marsipaanikoriste: max. pistemäärä 20 p

Pikkuleivät: max pistemäärä 32 p

Lisäksi arvioinnissa huomioidaan yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus, joiden osuus kokonaispistemäärästä on 6 %.

Semifinaalien yhteistyökumppani on Valio.

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät osoitteesta www.skillsfinland.fi