Luo PDF

Taustamateriaalia medialle

Tärppejä Taitaja2014-kisalajeista jutuntekoa varten

Taitaja2014-tapahtuman esittely

Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa ja sen vieressä sijaitsevissa Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa 8.-10.4.2014. Taitaja2014 on yksi vuoden suurimmista yleisötapahtumista Päijät-Hämeessä, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

Lajeja eli eri ammattialoja nuorten ammattitaidon SM-kilpailussa on tällä kertaa 44. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Yhteensä osallistujia Taitaja2014:ssä on yli 400. Kilpailijat ovat valikoituneet finaaliin eri puolilla Suomea pidettyjen semifinaalien kautta, joihin osallistui yli 1800 ammattiin opiskelevaa nuorta. Taitaja2014:n lajeista 23:ssa kilpailee myös 30 kansainvälistä vieraskilpailijaa kymmenestä eri maasta.

Taitaja2014-tapahtuman järjestää Koulutuskeskus Salpaus yhteistyössä kahdeksan muun ammattioppilaitoksen, Lahden ammattikorkeakoulun ja Lahden kansanopiston sekä yli 200 yrityksen kanssa. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Taitaja2014-tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Taitaja9, leikkimielinen kädentaitojen kilpailu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille (ke 9.4.2014), ja TaitajaPLUS, ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Taitajan historia Lahdessa

Lahdessa Taitaja on edellisen kerran järjestetty vuonna 2001. Se oli ensimmäinen Taitaja-kilpailu, joka pidettiin keskitetysti saman katon alla, silloinkin messukeskuksessa. Tilat ovat nyt huomattavasti suuremmat ja huippuajanmukaiset. Neliömetrejä Taitaja2014-tapahtuman käytössä on yhteensä noin 20 000. Vuoden 2001 Taitajassa käytössä oli noin 13 000 neliömetriä, yleisöä
19 800 henkilöä, kilpailijoita noin 250 ja lajeja 28.

Ammatillisen koulutuksen kilpailuihin osallistuminen ja niiden järjestäminen ovat tärkeä osa Koulutuskeskus Salpauksen toimintaa. Kilpailutoiminnalla on Salpauksessa pitkät perinteet, ja se linkittyy tiiviisti normaaliin opiskeluun hyödyttäen niin opiskelijoita kuin opettajiakin.

Lisätietoja:
Taitaja2014 markkinointi- ja viestintävastaava
Marjaana Keskitalo
puh. 044 7081470
marjaana.keskitalo@salpaus.fi

www.taitaja2014.fi        
www.facebook.com/Taitaja

 

Mikä on Taitaja?

Taitaja on Suomen suurin, vuosittain eri paikkakunnalla järjestettävä ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jonka järjestämisoikeudet myöntää Taitajan taustaorganisaationa toimiva Skills Finland ry. Taitaja-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1988 lähtien. Tapahtuma koostuu nuorten ammattitaidon SM-kilpailusta, Taitaja9- ja TaitajaPLUS-kilpailuista.

Nuorten ammattitaidon SM-kilpailu

Taitajan ytimenä on nuorten ammattitaidon SM-kilpailu. Taitaja-finaalissa suomenmestaruuksista kilpailee vuosittain noin 400 ammattiin opiskelevaa alle 20-vuotiasta nuorta yli 40 eri ammattialaa edustavissa lajeissa. Finalistit karsitaan ympäri Suomen järjestetyissä semifinaaleissa, joihin osallistuu lähes 2000 nuorta. Taitaja-finaaliin osallistuu vuosittain lisäksi vähintään 15 ulkomaista vieraskilpailijaa.

Taitaja on kolmipäiväinen tapahtuma, ja yleisöä se on viime vuosina vetänyt 35 000-50 000 henkeä. Suurimpana kävijäryhmänä ovat ammatinvalintaansa pohtivat peruskoulun yläkoululaiset.

Taitaja järjestetään aina tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Mukana kilpailulajien järjestämisessä on satoja eri kokoisia yrityksiä.

Taitaja-kilpailun tavoitteet ja kilpailujärjestelyt

Taitaja-kilpailun tavoitteena on kehittää ja tehdä tunnetuksi ammatillista koulutusta, edistää työelämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä, parantaa eri ammattien ja ammattitaidon tunnettuutta ja arvostusta, esitellä ammatinvalintamahdollisuuksia erityisesti peruskoululaisille ja kannustaa nuoria kehittämään itseään ammatillisesti.

Taitajan kilpailuolosuhteet vastaavat kunkin alan todellista työympäristöä. Kilpailutehtävät ovat opetussuunnitelman kiitettävä-tasoa. Kunkin lajin tuomaristossa on koulutuksen, työnantajan ja työntekijän edustajat. Taitajan kautta lahjakkaat nuoret voivat edetä kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin EuroSkillsiin ja WorldSkillsiin.

Taitaja9 ja TaitajaPLUS

Taitaja-tapahtuman yhteydessä järjestetään Taitaja9- ja TaitajaPLUS-kilpailut. Myös näihin kilpailuihin finalistit valikoituvat eri puolilla Suomea pidettävien karsintakilpailujen perusteella.

Taitaja9 on leikkimielinen kädentaitojen joukkuekilpailu peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille. Taitaja9:n tavoitteena on herättää peruskoululaisten kiinnostusta kaikkiin kädentaitoja edellyttäviin ammattialoihin sekä lisätä ammatillisen koulutuksen ja osaamisen arvostusta.

TaitajaPLUS on ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Siihen voivat osallistua opiskelijat, joille on tehty henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.

Lisätietoja:
Taitaja2014 markkinointi- ja viestintävastaava
Marjaana Keskitalo
puh. 044 7081470
marjaana.keskitalo@salpaus.fi

www.taitaja2014.fi 
www.facebook.com/Taitaja