Luo PDF

Yläkoululaiset olivat ensimmäisen kisapäivän VIP-vieraita Taitaja2014-tapahtumassa

Tiedote medialle 8.4.2014

Ammatillisen koulutuksen Taitaja2014-suurtapahtumassa käynnistyi tiistaina ensimmäinen nuorten ammattitaidon SM-kilpailupäivä. Aamupäivä oli omistettu yläkoululaisille, jotka tutustuivat eri ammatteihin opastettujen opintopolkujen ja sähköisten mobiilipolkujen avulla.

Lahden Urheilu- ja messukeskuksen täytti tiistaina innostunut kuhina, kun Taitaja2014-finalistit aloittivat kilpailunsa. Taitajassa kisaavat 20-vuotiaat ja sitä nuoremmat ammatillisten oppilaitosten opiskelijat.

Ammattitaidon SM-kilpailuissa osaamisesta mitellään 44 alalla. Lajit on jaettu kuuteen lajiperheeseen: auto- ja kuljetustekniikka, IT ja viestintäteknologia, palvelut, rakentaminen, ravitsemispalvelut ja teollisuus. Näytöslajeja Taitaja2014:ssä on kaksi, turva-ala ja muoviala. Ennen kuin laji valitaan varsinaiseksi kilpailulajiksi, sitä testataan näytöslajina parin vuoden ajan.

Kilpailutehtävien vaatimukset ovat opetussuunnitelman kiitettävä-tasoa, ja kilpailuolosuhteet vastaavat kunkin alan aitoa työympäristöä. Jokaisessa lajissa tuomariston muodostavat koulutuksen, työnantajien ja työntekijöiden edustajat.

Ammatit tutuiksi opintopoluilla

Tiistaina aamupäivällä Taitaja2014-tapahtumassa järjestettiin VIP8-päivä, jolloin tapahtuma-alueelle pääsivät yleisönä ainoastaan koululaisryhmät. Yläkoululaiset ja lukiolaiset tutustuivat kilpailualueeseen opastetuilla opintopoluilla ja kokeilivat taitojaan Tee perässä -toimintapisteissä.

Uutuutena Taitaja2014-tapahtumassa ovat mobiilipolut. Niillä vierailija voi kulkea itsenäisesti ja hakea kunkin lajin kohdalla lisätietoa QR-koodin kautta omalle älypuhelimelleen tai tabletilleen.

Tero Riuttala käy kahdeksatta luokkaa Nastolan Kukkasen koulussa. Hän on luokkansa kanssa tutustumassa Taitajaan.

– Tämä on kiva tapahtuma. On hyvä, että täällä on niin monipuolisesti kaikkia eri ammatteja. Itseäni saattaisivat tulevaisuudessa kiinnostaa autoala tai tekninen ala, ja niitä olen täällä eniten seurannut, Riuttala kertoo.

Opettajat Minna Termonen ja Päivi Toiviainen Salpausselän koulusta Lahdesta olivat tulleet tapahtumaan seitsemäsluokkalaisten kanssa. Seuraavina päivinä myös koulun kasit ja ysit tulevat vierailulle Taitajaan.

– Täällä nuorille aukeaa, mitä ammateissa oikeasti tehdään ja mikä voisi olla kiinnostavaa. Toisaalta voi huomata myös sen, jos joku ala ei olekaan itseä varten. On hienoa, että kilpailijoiden työskentelyä pääsee seuraamaan niin läheltä, ja esimerkiksi näkee, mitä tietokoneen ruudulla tapahtuu, opettajat sanovat.

Taitaja2014-suurtapahtuma jatkuu keskiviikkona ja torstaina. Keskiviikkona ohjelmassa on kansainvälinen seminaari ”"Workbased Learning as a Sustainable Practicein Vocational Education and Training".

Tapahtuma on avoinna yleisölle

ti 8.4.2014 klo 12.00–17.00
ke 9.4.2014 klo 8.30–17.30
to 10.4.2014 klo 8.30–13.00

 

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...