Luo PDF

Opetusministeri Krista Kiuru haluaa uskoa maailman osaavin kansa 2020 -tavoitteeseen

Tiedote medialle 8.4.2014

Miten suomalaisista tulee maailman osaavin kansa? Tätä tulevaisuudenkuvaa pohdittiin Ammatillisen koulutuksen suurseminaarissa, joka järjestettiin Taitaja2014 -kisojen yhteydessä tiistaina 8.4. Lahdessa. Seminaarissa eri näkökulmia nostivat esiin mm. opetusministeri Krista Kiuru, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Opetusministeri Krista Kiuru näki puheenvuorossaan mustia pilviä huippuosaamistavoitteen edessä. Yhtenä huolestuttavimpana nykyilmiönä hän näkee koulutuksellisen huono-osaisuuden periytymisen: kaikilla ei enää ole tasa-arvoiset lähtökohdat osaamisensa kehittämiseen.

Ikävintä kaikessa on se, että ei puhuta enää pelkästä koulutustaustasta, vaan myös oppilaiden motivaatio jää vähäiseksi.

Kiuru huomautti kuitenkin, että maailman osaavin kansa -tavoite on silti lähempänä kuin ajatellaankaan, Pisa-tulokset ovat edelleen hyviä, vaikka parantamisen varaa on ja isoja haasteita tullaan kohtaamaan.

Tärkeintä on pitää kiinni vahvasta ja laadukkaasta koulutusjärjestelmästä kiinni. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ei saisi tehdä säästöpäätöksiä, joilla on ikäviä seurauksia pitkälle tulevaisuuteen.

Opettajien asiantuntevuus tärkeää

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti seminaarissa, että huippuosaajat eivät synny itsestään, vaan taustalla on syvä ymmärrys siitä, miten teoria ja käytäntö yhdistyvät. Tähän tarvitaan myös asiantuntevaa ja henkilökohtaista ohjausta.

Taitojen oppiminen on siirtynyt lähiopetuksen vähentämisen seurauksena yhä enemmän työpaikoille. Onko yrityksissä kuitenkaan taitojen opettamiseen riittävästi aikaa ja pedagogista osaamista? Työelämäsidosta on tärkeää pitää vahvana, mutta tavoitteena on, että myös opettajat ovat mukana työpaikoilla.

Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen korosti myös opettajien tärkeää rooli huippujen valmentajina, mutta hän peräsi puheenvuorossaan myös sitä, onko koulutus muuttunut riittävästi ja riittävän nopeasti tulevaisuuden työelämää varten.

Teknologian muutos vaikuttaa ammatilliseen koulutukseen juuri nyt, emme edes tiedä, millaisia ammatteja tulevaisuudessa tulee olemaan. Ammatillisen koulutuksen tarjontaa onkin rohkeasti uudistettava.

Huipulla tarvitaan vahvaa erikoisosaamista

Lahtelaisen, maailmanlaajuisesti tunnetun hitsausalan perheyrityksen Kemppi Oy:n toimitusjohtaja Anssi Rantasalo mainitsi puheessaan, että huipulle pääsemiseen tarvitaan paitsi laajapohjaista osaamista, myös vahvaa tietämystä omasta erikoisosaamisalueesta. Liiketoiminta- ja teknologiaosaamisen lisäksi suomalaiset tarvitsevat tietämystä myös mm. vastuullisesta liiketoiminnasta, monikulttuurisuudesta, muotoilusta tai palveluosaamisesta.

Meidän koulutusyksiköidemme on tuotettava huippuosaajia, joiden ei tarvitse lähteä Harvardiin etsimään itselleen sopivaa koulutusta.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann toi puheenvuorossaan urheilijan näkökulman huippuosaamiseen.

Suomessa ei ehkä ole maailman parhaimpia pelaajia, mutta jokaisella pelaajalla on joitakin erinomaisia taitoja. Nämä taidot voidaan joukkueessa yhdistää.

Dettmann haluaa kumota sen väitteen, että suomalainen olisi huono yhteisöpelaaja. Hänen mukaansa suomalainen on ehkä paras kimppakaveri, jonka voi saada joukkueeseen.

Suomalainen ymmärtää kaverin merkityksen tiimin tulokselle.

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...