Luo PDF

Turun ja Seinäjoen seudun Taitaja2014-finalistien haastatteluja

Tiedote medialle 9.4.2014

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Tapahtumassa yli 400 ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee ammattitaidon suomenmestaruuksista 44 eri lajissa oikeata työpaikkaa vastaavissa olosuhteissa. Finalistit ovat valikoituneet mukaan semifinaaleihin osallistuneen noin 1800 nuoren joukosta. Kilpailu on huippuosaajien koitos, johon on valmentauduttu ja valmistauduttu huolella. Tässä tiedotteessa yhden turkulaisen ja kolmen seinäjokelaisen kilpailijan haastattelut.

Puhdistuspalveluala on Vilman toiveammatti

Raisiolainen Vilma Luomaranta on ensimmäistä kertaa mukana Taitaja-kilpailussa, mutta puhdistuspalvelualalla häntä voinee jo kutsua ammattilaiseksi. Viime keväänä peruskoulun päättänyt tyttö perusti kesällä oman siivousyrityksen, ja syksyllä hän aloitti puhdistuspalvelualan opinnot Turun ammatti-instituutissa.

– Lähdin tälle alalle, koska olen hyvä käytännön töissä, ja olen aina tykännyt siivoamisesta. Yrittäjäksi aloin, koska uskon, että siinä on mahdollisuus menestyä, jos vain on valmis tekemään paljon työtä, Vilma kertoo.

Myöskään Taitajaan lähteminen ei tätä rohkeaa 17-vuotiasta pelottanut.

– Olen kilpailuhenkinen, ja siksi halusin mukaan Taitaja-kisaan. Olen aiemmin kilpaillut monissa harrastuksissani, kuten ratsastuksessa ja jalkapallossa.

Vilma kertoo, että koulussa he ovat harjoitelleet paljon Taitaja2014-kilpailua varten. Vahvuudekseen kisassa Vilma arvelee maalaisjärjen sekä esiintymistaidon, jota tarvitaan erityisesti tehtävässä, jossa puhdistuspalvelualalla käytettävä kone esitellään asiakkaalle.

– Tavoitteeni kilpailussa on korkealla, jopa kultamitalissa. Mutta jos tänä vuonna ei tärppää, niin minulla on vielä kaksi vuotta aikaa kilpailla Taitajassa, Vilma summaa.

Sami valmistautui Taitajaan tekemällä osia jokamiesluokan autoihin

Nurmolainen koneistuksen opiskelija Sami Takala, 18, osallistuu Taitaja-kilpailuun odottavalla mielellä, ja myöntää, että vähän myös jännittää.

– Lähdin kisaan, koska halusin kokeilla, mikä tasoni on verrattuna muihin ja mihin rahkeet riittävät. Tärkein tavoite oli kuitenkin finaaliin pääsy, joten tästä eteenpäin kaikki on plussaa, Sami tuumii.

Koulutuskeskus Sedussa opiskeleva Sami on innokas autourheilun harrastaja jokamiesluokassa, ja myös valmistautuminen koneistuksen Taitaja-finaaliin on sujunut näissä merkeissä.

– Olen valmistanut osia autoihin, joita käytetään jokamiesluokassa, rallissa ja rallicrossissa. Nämä ovat uniikkeja autonosia, jotka olen itse kehitellyt. Tällaisten osien tekeminen vaatii tarkkaa työtä, joten ne sopivat hyvin treeniksi Taitajaa varten. Lisäksi tein joitakin muita harjoituskappaleita, ja myös matematiikkaa olen vähän kerrannut.

Miehen tulevaisuudensuunnitelmatkin liittyvät autoihin.

– Haen ammattikorkeakouluun insinööripuolelle, ja minua kiinnostaisi erikoistua autoinsinööriksi. Taitajassakin menen oman lajin lisäksi katsomaan autopuolen juttuja, jos vain aikaa jää, Sami kertoo. 

Yrittäjyyslajissa vaaditaan ideointikykyä ja talouden ymmärtämistä

Niko Raja-Aho, 18, ja Mari Laitamäki, 18, edustavat Koulutuskeskus Sedua Taitaja-kilpailun yrittäjyyslajissa. Heidän lisäkseen joukkueeseen kuuluu myös Jenna Nikkola. Sekä Niko että Mari opiskelevat merkonomiksi, ja kaksoistutkintoa suorittavasta Nikosta tulee myös ylioppilas.

Niko ja Mari kertovat, että valmistautuminen Taitaja-finaaliin on sujunut hyvin.

– Meillä ovat nyt olleet menossa työssäoppimisjaksot, mutta silti olemme käyneet koululla harjoittelemassa pari kertaa viikossa. Työpaikat ovat joustaneet tässä hienosti, nuoret kiittelevät.

Seinäjoella asuvat Niko ja Mari ovat molemmat opetelleet yrittäjyyttä myös opintoihin liittyvien NY-yritysten kautta. Niko on mukana NY-yrityksessä, joka valmistaa kännyköiden suojakuoria ja käsivarsikoteloja. Marin ja kumppaneiden yritys on puolestaan järjestänyt verkkopelitapahtuman.

Taitajan yrittäjyyslajissa tehtävänä ovat yrityksen perustamiseen liittyvä asiat, kuten liikeidea, yrityksen rahoitus, liiketoiminnan kehittäminen ja markkinointi. Kolmen päivän kilpailu huipentuu esitykseen, jossa kullakin joukkueella on 8 minuuttia aikaa vakuuttaa tuomarit suunnitelmansa toimivuudesta.

– Joukkueemme vahvuus on varmasti meidän kaikkien monipuolinen osaaminen, kukaan ei ole keskittynyt vain yhteen asiaan. Myös innovatiivisuudesta saimme kiitosta semifinaaleissa, Niko ja Mari kertovat.

Entä millaista menestystä odotatte Taitaja-kisasta?

– Meillä ei ole mitään tarkkaa tulostavoitetta. Kunhan ei viimeiseksi jäädä!

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...