Luo PDF

Yli 300 kansainvälistä vierasta ympäri maailmaa Taitaja2014-tapahtumassa

Tiedote medialle 9.4.2014

Taitaja2014-tapahtumaan Lahdessa osallistuu ennätysmäärä kansainvälisiä kilpailijoita, 34. Myös tapahtuman keskiviikkona järjestetty kansainvälinen seminaari veti vieraita yli odotusten, lähes 300 opetusalan asiantuntijaa. Ulkomaisista delegaatioista pääosa on paikalla koko tapahtuman ajan tutustumassa tapahtumajärjestelyihin ja suomalaiseen koulutusjärjestelmään.

Kansainväliset kilpailijat tulevat pääosin Euroopan maista; eniten Virosta ja Venäjältä sekä Ranskasta, jossa järjestetään lokakuussa EuroSkills-kisat. Seminaarivieraita tulee kauempaakin, suurimmat delegaatiot Brasiliasta, Egyptistä ja Kazakstanista.

Vieraiden suuri määrä kertoo kiinnostuksesta sekä Suomen koulutusjärjestelmää kohtaan että halusta ottaa oppia Taitaja- eli Skills-kisojen järjestelyissä. Egyptiläiset keräävät Lahdessa kokemuksia teknologian, painoviestinnän ja kone- ja metallipuolen lajeista järjestääkseen maan ensimmäiset ammattitaitokisat.

Opintomatka kilpailijoille ja valmentajille

Hollantilaisten valmentajien, Piet Hovingin ja Henny Hoppenbrouwersin, opiskelijat kilpailevat sähköasennuksessa ja putkiasennuksessa. Matka on myös opettajille opintomatka, jonka aikana tutkitaan tarkkaan koulutussysteemien eroja eri maissa. Toinen tärkeä asia on keskustella ammattitaitokilpailujen harjoittelusta ja ikärajoista.

– Henkilökohtaisesti on helpompi keskustella kuin jälkikäteen internetissä. Toivomme mahdollisimman monia mielipiteitä kisojen esitehtävistä, ikärajoista ja siitä, millaista tekniikkaa käytetään, Hoving kertoo esimerkkejä.

Taitaja2014-kisojen kansainvälinen koordinaattori Matti Haapanen seuraa myös tarkasti keskustelua oppisopimuskoulutuksen ja kouluperustaisen ammattikoulutuksen tasoeroista. Vielä isompia ovat kysymykset siitä, ketkä ylipäänsä saavat koulutusta.

– Esimerkiksi Saudi-Arabian edustaja kertoi, että koulutukseen päässeillä on heidän maassaan varsin hyvät opiskeluolot. Suuri osa ikäluokasta jää kuitenkin ulkopuolelle.

Ammattikoulutuksen työelämälähtöisyys kiinnostaa

Aamun seminaarin päätehtävä oli antaa mahdollisimman monipuolinen kuva ammattikoulutuksen työelämälähtöisyydestä. Suomalaisten lisäksi kuultiin asiantuntijaluentoja mm. Singaporesta ja Hollannista ja Euroopan komissiosta.

­– Kansainvälisten osallistujien määrä yllätti kaikki ja kertoo suomalaisen ammatillisen koulutuksen vetovoimasta. Haluamme myös kuunnella muita ja hakea jaettavaa puolin ja toisin. Samalla edistämme koulutusvientiä yhteistyössä suomalaisten kumppanien kanssa, uskoo kansainvälisten asioiden suunnittelija Ulla Pantsar Koulutuskeskus Salpauksesta.

Suuret delegaatiot mm. Valko-Venäjältä ja Brasiliasta tutkivat tarkkaan myös suomalaisten tapaa järjestää ammattitaidon kisoja. 190 osallistujaa on ilmoittautunut opastetuille kierroksille kisa-alueella.

 – Työvaltainen oppiminen on tärkein porkkana, lisäksi osallistujia kiinnostavat mm. kestävä kehitys Taitaja-kisoissa ja Lahdessa, Pantsar kertoo. 

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...