Luo PDF

Taitaja9-kilpailun suomenmestaruus Ähtärin Yhteiskoulun joukkueelle

Tiedote medialle 9.4.2014

Ammatillisen koulutuksen Taitaja2014-suurtapahtumassa Lahdessa kisattiin keskiviikkona yhdeksäsluokkalaisten kädentaitojen osaamisessa, Taitaja9-kilpailussa. Suomen mestaruuden vei Ähtärin Yhteiskoulun joukkue KAR-Ähtäri. Taitaja-tapahtuma kokonaisuudessaan keräsi keskiviikkona yli 20 000 kävijää.

Taitaja9-kilpailu on peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettu kädentaitokilpailu. Taitaja9 käydään leikkimielisenä kisana kolmihenkisin joukkuein.

– Tällä kilpailulla halutaan hauskalla ja innostavalla tavalla nostaa taitoaineiden, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden tuntemusta, ja sitä kautta myös lisätä kiinnostusta ammatilliseen koulutukseen, kertoo Taitaja2014-tapahtuman koulukoordinaattori Krista Velling Koulutuskeskus Salpauksesta.

Taitaja9:n paikalliskilpailuja järjestetään ympäri Suomea. Paikalliskilpailujen parhaat joukkueet jatkavat aluekilpailuihin, ja sieltä parhaat pääsevät valtakunnalliseen loppukilpailuun.

Alkupuheessaan Skills Finland ry:n Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen muistutti, että kilpailussa pelkkä kädentaitojen osaaminen ei riitä.

– Tämän kisan voittaa sellainen joukkue, joka käytännön osaamisen lisäksi hallitsee parhaiten ryhmätyön ja toisten huomioon ottamisen.

”Paremmin ei olisi voinut loppukilpailu mennä’

Taitaja9-loppukilpailuun osallistui yhteensä 36 joukkuetta eri puolilta Suomea. Vauhdikkaan ja iloisen kilpailun juontajina toimivat Ilari Johansson ja Katherine Macri.

Loppukilpailussa edettiin alkuerien, keräilyerien ja semifinaalierien kautta finaaliin. Finaalissa ensimmäinen tehtävä oli kolmiulotteisen palapelin kokoaminen. Sen jälkeen joukkueiden tehtävänä oli QR-koodin kokoaminen palikoista, ja valmiin QR-koodin avulla sai ohjeet viimeiseen tehtävään, joka oli paineilmaraketin valmistaminen.

Voittajaksi selviytyi Ähtärin Yhteiskoulun joukkue KAR-Ähtäri, jossa kilpailivat Sani Rantakömi, Valtteri Karlsson ja Tuomas Autio. Palkinnoksi voittajajoukkue sai skootterit. Voittajat kertoivat, että koko loppukilpailu sujui heiltä erittäin hyvin.

– Joukkueemme vahvuus tässä kisassa oli yhteistyö ja hyvä yhteishenki. On ollut tosi kiva päivä, ei tällaista varmasti pääse kokemaan kovin montaa kertaa elämässään. Voittoahan täältä tultiin hakemaan, joten tämä meni niin kuin pitikin, kolmikko kertoo hymyillen.

Toiseksi sijoittui Kesämäenrinteen koulu Lappeenrannasta ja kolmanneksi Kuivaniemen koulu Iistä. Neljäs oli Ilmaristen yhtenäiskoulu Liedosta ja viidennen sijan jakoivat Keuruun Yhteiskoulun yläkoulu ja Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto.

Taitaja2014-tapahtumassa yli 20 000 kävijää keskiviikkona

Taitaja2014-tapahtuma keräsi keskiviikkona yli 20 000 kävijää. Tiistaina kävijöitä oli noin 12 000, joten vielä torstaina jatkuvan tapahtuman ennakkoarvio, yhteensä noin 40 000 kävijää, näyttää toteutuvan ja jopa ylittyvän.

Taitaja2014-tapahtuma on avoinna yleisölle torstaina 10.4. klo 8.30–13.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kolmipäiväisen ammattitaitokilpailun voittajat julkistetaan torstai-iltana.

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...