Luo PDF

Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

Tiedote medialle 10.4.2014

Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

Kahdeksan kolmen hengen joukkuetta osoittaa taitonsa tänä vuonna perustamalla kotiin ja sisustukseen liittyvän verkkokaupan. Liiketoiminta-, talous- ja markkinointiosaamisen lisäksi joukkueiden piti kolmen päivän aikana hypätä myös tunnin pikataipaleille, oikeiden yritysten antamiin yllätystehtäviin.

Torstai-iltapäivän ”leijonanluolassa”, pitchauskierroksella, nähtiin vielä parhaat palat mm. taloja purkavan kierrätysyrityksen, lappilaisuuteen nojaavan sisustustuotefirman ja nikkarointiin kannustavan pihakalusteyrityksen liikeideoista. Nuoret esittivät mahdollisille rahoittajille vahvuutensa – tarinat, ekologisuuden, laadun, aitouden ja helppouden – asiallisesti, innostuneesti ja jopa silmäniskujen säestyksellä.

– Vuoden taso ei ole ihan paras, mutta opiskelijat ovat jaksaneet viedä innostuneesti läpi todella pitkiä päiviä. Joukkueiden välinen henki on ollut hyvä, ja kaikki ovat yrittäneet parhaansa loppuun asti, lajivastaava Anne Säämänen kiittää kilpailijoita.

Pikataival testaa luovuutta

Orimattilalaisen Ferroplan oy:n ideoima keskiviikon pikataival vaati kilpailijoilta todellista innovatiivisuutta. Yritys valmistaa toisille yrityksille suunnattuja lavapinoajia, joille joukkueiden piti luoda sissimarkkinointisuunnitelma.

– Vaikeusastetta lisää varmasti se, että emme ole mukana tutuilla kuluttajamarkkinoilla. Sissimarkkinointikaan ei ollut kaikille kilpailijoille tuttu termi, markkinointipäällikkö Minna Patosalmi kertoo.

Patosalmi löysi joukosta pari luovaa ja innovatiivista suoritusta, joiden ideoita voisi käyttää yrityksen markkinoinnissa. Yksi hauskimmista oli yöllinen operaatio, jossa mahdollisen asiakkaan pihaan tehtäisiin pinoajalla kasoja.

– Mukana oli myös varsin konservatiivisia ratkaisuja. Toivoisin, että kouluissa kannustettaisiin opiskelijoita vielä enemmän luovuuteen ja rohkeisiin ideoihin, Patosalmi pohtii.

Säämänen tunnistaa Patosalmen kritiikin, vaikka on tavannut Taitaja-kisoissa myös lupaavia yrittäjän alkuja. Yritysyhteistyön lisäksi hän iloitsee yrittäjyysopintojen lisääntyneestä suosiosta osana liiketalouden opintoja sekä Nuori Yrittäjyys -toiminnasta oppilaitoksissa.

– Mukana on ollut innostuneita ja osaavia kilpailijoita, joilla on yrittäjäperhetaustaa tai jopa toimiva yritys. Opiskelijat ovat kuitenkin vasta aloittamassa yrittämistä. Hiomista ja arkirealismia tarvitaan vielä pitkään opintojen jälkeen, Säämänen muistuttaa.

Kustannukset pitää osata laskea

Yrittäjyysteema on mukana kaikkien Taitaja2014-kisalajien arvioinnissa. Viisi prosenttia pisteistä tulee kokonaisuudesta, johon kuuluvat yrittäjyys, työturvallisuus ja työhyvinvointi. Tehtäviin on kuulunut esimerkiksi tarjousten ja kustannuslaskelmien tekemistä.

Päijät-Hämeen Yrittäjät palkitsee tapahtuman päättäjäisissä oppilaitoksia, jotka ovat menestyneet parhaiten Suomen Yrittäjien ja Taitaja2014-tapahtuman yhteisessä yrittäjyysmenetelmäkilpailussa. Kilpailun tavoite on tuoda yrittäjyysteemoja esiin opetuksessa.

 • Taitaja2014 kiittää

  14. huhtikuu 2014

  Taitaja2014 kiittää IHAN KAIKKIA tapahtumassa jollain tapaa mukana olleita: kilpailijoita, huoltajia, tuomareita, joukkueenjohtajia, opiskelijoita, opettajia, opoja, yhteistyökumppaneita, koululais- ja opiskelijaryhmiä vetäjineen, asiantuntija/VIP-vieraita Suomesta ja maailmalta, median edustajia ja kaikkia muita tapahtuman tekemiseen osallistuneita ja siellä vierailleita! Sanoinkuvaamattoman upea rupeama on tehty, ainutlaatuiset ja lämpimät muistot jäävät mieleen. Taitaja2014-tapahtuman myönteiset vaikutukset ja kaiut kiirikööt vielä vuosia eteenpäin.

  Lue lisää...

 • Taitaja2014-kisoissa suuri kävijämäärä: 41 000 vierailijaa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2014 huipentui tänään lajien voittajien ja Taitajien Taitajan valintaan. Lahdessa pidetyt kolmipäiväiset ammattitaidon SM-kisat keräsivät suuren yleisömäärän eli 41 000 kävijää, mikä ylitti tapahtuman tavoitteen.

  Lue lisää...

 • Suosittu yrittäjyys mukana kaikissa Taitaja2014-kilpailulajeissa

  10. huhtikuu 2014

  Tiedote medialle 10.4.2014 Viidettä kertaa mukana oleva yrittäjyys on yksi Taitaja2014-kisojen suosituimmista lajeista, sillä harvempi kuin joka kuudes joukkue pääsi semifinaaleista finaaliin. Yrittäjyys on sekä Taitaja-kisojen kestoteema että Lahdessa tänään päättyvienTaitaja2014-kisan erityisteema, jonka pitää näkyä kaikkien lajien tehtävissä.

  Lue lisää...

 • Taitaja9 tulokset

  10. huhtikuu 2014

  1. KAR-Ähtäri: Valtteri Karlsson, Tuomas Autio, Sani Rantakömi    Ähtärin Yhteiskoulu, Ähtäri 2. Kesämäenrinteen koulu: Juulia Laitinen, Mikko Jokimies, Tomi Kaartinen        Kesämäenrinteen koulu, Lappeenranta 3. Team Kuivaniemi: Johannes Varanka, Sanna-Liisa Hyry, Antti Höyhtyä  Kuivaniemen koulu, Ii 4. Team Jea: Juulia Korpiaho, Eero Lapila, Aleksi PitkänenIlmaristen yhtenäiskoulu, Lieto 5. hulilupterit: Tiia Kujala, Katriina Louna, Juho KulmalaKeuruun Yhteiskoulun yläkoulu, Keuruu 5. Kolme Muskettisoturia: Ida Kiiskinen, Tuomas Rislakki, Paavo SaarinenTredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Tampere

  Lue lisää...