Ota ammatillisesta työharjoittelusta kaikki irti!
[ivcs]
Type: article
Parent page: Ammatillinen harjoittelu -osio
[/ivcs]
Osa pitää ammatillisia työharjoitteluja hyödyttömänä ajanhukkana, varsinkin, ellei niiden ajalta makseta palkkaa. Tämä on kuitenkin aivan vääränlaista ajattelua, sillä parhaimmillaan ammatillinen työharjoittelu voi avata ovet uuteen työpaikkaan ja tarjota uusia ammatillisia haasteita. Työharjoittelusta kannattaakin ottaa kaikki mahdollinen irti, sillä harjoittelun aikana olet aitiopaikalla ja sinulla on mahdollisuus kysyä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä alan ammattilaisilta. Kerromme tässä artikkelissa, miksi ja miten työharjoittelusta kannattaa ottaa kaikki irti.
Työharjoittelu tarjoaa mahdollisuuden työllistyä
Yllättävän moni on työllistynyt työharjoittelupaikkaansa – ellei vakituisena työntekijänä, niin ainakin keikkatyöläisenä. Tämä ei oikeastaan ole mikään ihme, sillä työharjoittelun aikana harjoittelija ehtii tutustua työpaikan tapoihin ja hän ehtii oppia talon tavoille. Tällainen työntekijä on huomattavasti helpompi ottaa vaikkapa paikkaamaan sairaslomia kuin täysin ulkopuolelta tuleva ummikko. Työharjoittelun aikana työpaikalla ehditään myös nähdä, mistä harjoittelija on tehty ja soveltuuko hän alalle. Jyvät erottuvat akanoista harjoittelun aikana ja yleensä ne jyvät ovat haluttua tavaraa!
Kuinka saan työharjoittelustani kaiken mahdollisen irti?
Kuinka työharjoittelusta sitten saa kaiken mahdollisen irti? Aivan äärimmäisen tärkeää on oma asenne! Suhtaudu työtehtäviin kiinnostuneena ja pyri oppimaan ja omaksumaan uusia asioita. Uskalla kysyä, jos et ymmärrä jotakin työtehtävää tai jos jokin muu asia tuntuu epäselvältä. Luota kuitenkin myös itseesi ja osaamiseesi. Noudata työpaikan sääntöjä ja ole aina ajoissa. Jos sairastut, ilmoita asiasta työpaikalle mahdollisimman pian. Ole reilu työkaveri ja pyri toimimaan joustavalla ja luotettavalla tavalla.
Jo ennen harjoittelun alkua on hyvä mahdollisuuksien mukaan valita harjoittelupaikka huolella siten, että se kiinnostaa sinua ja vastaa oppimistavoitteitasi. Kun harjoittelupaikka on selvillä, on siihen hyvä tutustua etukäteen, jotta tiedät, mihin olet menossa.
Jos pidät harjoittelupaikastasi ja haluaisit jatkaa siellä työskentelyä, kysy rohkeasti, olisiko tällainen vaihtoehto mahdollinen. Tarjoudu tekemään tarvittassa vaikkapa sijaisuuksia tai kesätöitä. Muista koko harjoittelun ajan, että harjoittelu toimii työpaikalla käyntikorttinasi, jonka pohjalta siellä voidaan päättää, onko sinun työpanoksellesi työpaikalla tarvetta jatkossakin. Muista siis iloinen ja avoin mieli, jonka pohjalta on hyvä aloittaa uuden oppiminen ja uusiin asioihin tutustuminen valitsemallasi alalla!