Olisiko oppisopimus sinulle oikea opintopolku?

[ivcs]
Type: article
Parent page: Ammatillinen koulutus -osio
[/ivcs]

Mietittäessä omaa opintopolkua ja tulevaa työelämää, on hyvä pysähtyä miettimään myös sitä, millaiset suhdannenäkymät omalla alalla vallitsevat ja kuinka työllistävä oma ala on. Tämän jälkeen on hyvä miettiä sitä, millä tavoin oman ammattitaidon haluaa hankkia. Perinteinen ammattikoulu on hyvä tapa, mutta osa saattaa miettiä, että eläminen opintotuella opintojen aikana kiristää liiaksi opiskelijan vyötä. Työnteko saattaa kiinnostaa enemmän kuin opiskelu jo palkankin vuoksi, mutta taas toisaalta nykyaikana omasta ammattitaidosta olisi hyvä olla mustaa valkoisella. Tällöinkin oppisopimus on oivallinen vaihtoehto. Kerromme tässä artikkelissa, oppisopimuksen hyviä puolia sekä kuinka tälle opintopolulle voi hakeutua.

Miten pääsen oppisopimusopiskelijaksi?

Ensinnäkin sinulla tulee olla työpaikka, jossa sinulla on mahdollisuus suorittaa oppisopimus. Tämän jälkeen sinun tulee tehdä oppisopimus ja järjestää myös tiedollinen koulutus jossakin läheisessä oppilaitoksessa. Oppisopimukseen soveltuvaa työpaikkaa ei ole välttämättä aivan helppo löytää, mutta kannattaa kysellä rohkeasti ja hyödyntää tuttavienkin kontaktit. Jos olet syystä tai toisesta sinua kiinnostavan alan työharjoittelussa, saattaa paikka aueta tätäkin kautta. Tällöin työharjoittelu kannattaa ottaa tosissaan ja näyttää työpaikalla taitosi ja se, että olet tosissasi kiinnostunut kehittymään alan ammattilaiseksi. Jos työharjoittelu menee hyvin, on sinulla entistä paremmat mahdollisuudet päästä kyseiseen paikkaan myös oppisopimusopiskelijaksi.

Millaisia etuja oppisopimuseen liittyy verrattuna perinteiseen ammattikouluun?

Monen mielestä yksi oppisopimuksen parhaista puolista on siitä maksettava palkka, joka ei tosin ole suurin suuri, mutta kyllä se peittoaa tavallisen opintotuen mennen tullen. Toiseksi oppisopimus sopii erityisen hyvin sellaiselle henkilölle, joka oppii parhaiten ja mieluiten itse tekemällä ja kokemalla. Kaikki eivät ole lukutoukkia, vaan heille itse tekeminen on paras tapa oppia ja tällöin oppisopimus voi olla nappivalinta. Aivan täysin ilman kirjoja ja pänttäämistä ei oppisopimustakaan toki läpi saa, mutta tässä opintopolussa korostuu työn lomassa oppiminen. Voikin sanoa, että oppisopimuksen kautta alalle saadaan erityisen käytännönläheisiä osaajia, joilla ei ole vaaleanpunaisia hattarakuvitelmia valitsemastaan alasta, vaan jotka tietävät jo millaista kentällä työskentely on ja mitä se työntekijältä vaatii. Juurikin käytännönläheinen osaaminen on oppisopimusopiskelijoiden vahvinta ydinosaamista.