Olisiko liiketalous minulle sopiva ammattikoulutusala?

Ammattikoulutuksen saralla löytyy monia erilaisia koulutusaloja. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia ominaisuuksia liiketalousalalla vaaditaan. Toivottavasti tämä auttaa sinua pohtimaan, olisiko liiketalous juuri sinulle sopiva koulutusala.

Oletko matemaattisesti lahjakas?

Osa liiketalouden työtehtävistä on sellaisia, että matemaattisesta lahjakkuudesta on hyötyä. Jos haluat esimerkiksi huolehtia työksesi yritysten kirjanpidosta, on hyvä, että koet luvut omiksesi ja että pyörittelet mielelläsi numeroita.

Oletko kielellisesti lahjakas?

Nykyisessä markkinoinnissa esimerkiksi copywriting on nyt kovin pinnalla oleva käsite ja parhaat copywriterit ovat erittäin haluttuja mainosmiehiä. Kielellisestä lahjakkuudesta onkin hyötyä siinä vaiheessa, kun on aika laatia markkinointikirjeitä tai muita vastaavia materiaaleja.

Nykyisin markkinat ovat myös kovin kansainvälisiä, joten liiketalouden alalla ei ole pahitteeksi, vaikka hallitsisitkin äidinkielesi lisäksi myös useamman muun kielen. Itärajan tuntumassa esimerkiksi venäjän taitureille on riittänyt töitä uusien ostosparatiisien levittäytyessä itärajan tuntumaan.

Osa myyntitöistä on sellaisia, että niissä vaaditaan todellista supliikkimiestä. Jethro Rostedt on tästä hyvä esimerkki. Harva myyntimies yltää aivan Jethron supliikin tasolle, mutta tämäkin on toisaalta laji, jossa harjoitus tekee mestarin.

Oletko kunnianhimoinen?

Osa liiketalouden työtehtävistä on sellaisia, että ne vaativat ainakin ripauksen kunnianhimoa. Ehkäpä haluaisit yritysjohtajaksi tai muihin vaativiin liiketalouden tehtäviin, kuten markkinointipäälliköksi. Jo pelkästään tällaisiin tehtäviin valmentavan koulutuksen hankkiminen vaatii kunnianhimoa, puhumattakaan työtehtävien suorittamisesta kunnialla.

Oletko yrittäjähenkinen?

Moni liiketalousalan opiskelija perustaa jossakin vaiheessa elämäänsä oman yrityksen. Kannattaakin miettiä, jo opintojen aikana, löytyykö sinusta yrittäjähenkeä ja voisitko kuvitella työllistäväsi itsesi yrittäjänä. Parhaimmillaan yrittäjänä toimiminen on hyvä tapa työllistää itsensä ja oikeastaan pikemminkin elämäntapa kuin ammatti. Ennen yrittäjäksi lähtemistä kannattaa kuitenkin pohtia, onko sinulla yrittäjältä vaadittavia ominaisuuksia.

Ensinnäkin sinun tulee luottaa itseesi ja ammattitaitoosi, sillä ellet itsekään luota niihin, niin kuinka saisit asiakkaasikaan luottamaan niihin ja vakuuttumaan niistä? Sinun tulee kyetä itsenäiseen työskentelyyn sekä itsesi johtamiseen. Yrittäjät ovat henkilöitä, jotka osaavat pitää monia lankoja käsissään yhtaikaa ja vedellä niitä oikeista kohdista oikeaan aikaan. Parhaat yrittäjät saavat tämän jopa näyttämään helpolta. Yrittäjät ovat yleensä erityisen hyviä organisaattoreita ja ajanhallinnan taitureita.