Miten oma opiskeluala kannattaa valita?
Oletko tilanteessa, jossa aiot ryhtyä opiskelemaan uutta ammattia? Oli kyseessä sitten ensimmäinen opiskelukokemus tai aikuisen alanvaihto, opiskeluala kannattaa valita huolellisesti. Miten oikean opiskelualan sitten voi löytää? Lue alta vinkkimme.
Mieti, mitä toivot tulevaisuudeltasi
Mitä toivot tekeväsi viiden vuoden päästä? Entä viidentoista vuoden päästä? Opiskelualan valitseminen kannattaa tehdä harkiten, eikä pelkästään hetken mielijohteen perusteella. Tutustu siis erilaisiin vaihtoehtoihin erityisesti perehtymällä siihen, minkälaista alan käytännön työelämä on.
Mieti siis sitä, minkälaisessa työssä arvelet viihtyväsi. Toivotko vaihtelevaa työtä, haluatko vakaan uran, haluatko työskennellä kunnianhimoisesti ja kasvaa työssäsi? Entä minkälainen työpaikka on mielestäsi mukavin? Kaipaatko isoa työporukkaa? Haluatko työskennellä omassa rauhassasi? Toivotko liikkuvaa työtä, jossa maisemat ja työpaikat vaihtelevat? Vai olisitko kenties tyytyväisin freelancerinä työskennelessäsi?
Pohdi myös sitä, minkälaiset tulevaisuudennäkymät niillä aloilla on, jotka sinua kiinnostavat. Jos kaipaat esimerkiksi mukavia haasteita ja haluat olla mukana alasi muutoksissa, pyri alalle joka vaikuttaa olevan nousussa. Jos taas kaipaat vakaata työtä, pyri alalle jolla ei todennäköisesti ole luvassa suuria muutoksia suuntaan tai toiseen.
Tunne vahvuutesi
On myös erinomainen idea selvittää, minkälaisiin tehtäviin sinulla on luontaista taipumusta. Jos koet olevasi esimerkiksi parhaimmillasi pienen tiimin jäsenenä tai itsenäisesti töitä tehdessäsi, kenties kiireinen asiakaspalvelu työ ei sovi juuri sinulle. Jos taas nautit siitä, että päivät sujuvat nopeasti ja nautit ongelmien ratkaisusta, hidastahtinen työ ei luultavasti ole juttusi.
Omiin vahvuuksiinsa voi tutustua vaikkapa kirjoittamalla niitä ylös. Muistele tilanteita tai työkokemuksia, joissa olet kokenut olleesi parhaimmillasi. Voit myös kysellä apua ihmisiltä, jotka tuntevat sinut hyvin – he saattavat antaa sinulle kullan arvoisia vinkkejä!
Netistä löytyy myös erilaisia testejä, joiden avulla voit tutustua omiin piirteisiisi ja vahvuuksiisi, ja valikoida näiden tietojen avulla itseäsi kiinnostavia aloja.
Tutustu erilaisiin aloihin
Erilaisiin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Pyri siis tutustumaan myös sellaisiin aloihin, jotka ensisilmäyksellä eivät vaikuta nappivalinnalta. Miten eri aloihin voi tutustua? Voit esimerkiksi jutella eri aloilla työskentelevien ihmisten kanssa. Monet ihmiset kertovat mielellään työstään ja kokemuksistaan.
Tietoa erilaisista aloista voi etsiä myös internetistä. Esimerkiksi saaristomokit.fi-sivuilta löytyy rahoitusalaan ja työelämään liittyviä kannustavia artikkeleita. Tutustu myös erilaisiin bloggaajiin, jotka kertovat blogeissaan alastaan. Lue lisäksi teemasivustoja, joihin perehtymällä saatat saada monipuolisen kuvan erilaisista aloista. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi terveyteen, hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvistä aloista, löydät mielenkiintoista sisältöä osoitteesta niccanet.fi.
Kun perehdyt eri aloihin, pyrit tutustumaan niihin monista näkökulmista. Muista myös, että toisinaan ihmiset kertovat alastaan kaunistellen – pysy siis kriittisenä, jos jokin ala kuulostaa liian ruusuiselta. Etsi myös tietoa eri alojen mahdollisista negatiivisista puolista, tutustu palkkatasoon ja todennäköisiin työaikoihin.
Tutustu erilaisiin opiskelumahdollisuuksiin
Ammattiin voi valmistua tietysti perinteisesti päätoimisesti opiskelemalla. Tällöin omaan alaan voi keskittyä täysipainoisesti, mikä valmistaa opiskelijaa myös työelämään. Usein ammattitutkintoihin kuuluu runsaasti käytännön työtä, mutta varaudu myös lukemaan oppikirjoja.
Toisaalta pelkkä opiskelu voi tuntua joistakin henkilöistä intensiiviseltä, tai pelkän opintotuen varassa eläminen ei vaikuta hyvältä vaihtoehdolta. Tällöin hyvä vaihtoehto on työn ja opintojen yhdistäminen. Erityisesti uraa vaihtaessa voi myös olla hyödyllistä, että ote työelämään säilyy opintojenkin ajan.
Oppisopimuksella opiskeleminen voi myös olla joillain aloilla erittäin hyvä vaihtoehto. Saat runsaasti kokemusta, pääset heti toimiin ja saat työstäsi myös palkkaa. Oppisopimus sopii erityisesti niille, joita luentosaleissa ja lukemassa istuminen ei erityisemmin houkuttele.