Oletko pelannut vielä sudokua?

Sudoku on älyä vaativa peli ja sen perusrakenne noudattaa tiettyä kaavaa. Pelissä tehtävänä on täyttää ruudukko siten, että jokaiseen vaaka- ja pystyriviin sekä jokaiseen osaneliöön tulee sama merkki vain yhden kerran. Tämä peli on saavuttanut vuosikymmenen aikana huiman suosion ja kerromme sen perusteista tarkemmin tässä artikkelissa.

Sudokun perusrakenne muodostuu 9×9-ruudukosta ja se on jaettu yhdeksään 3×3 ruudun osaneliöön. Merkkeinä käytetään numeroita ja niitä on yhdestä yhdeksään. Ruutuihin on sijoitettu ennen peliä tyypillisesti muutama numeroa melko tasaisesti ja mitä enemmän numeroita löytyy ruudukosta etukäteen, sitä helpompi sudoku on. Sudokussa kehitetään siis logiikkaa ja ohjeita siihen tarjoaa jo monikin kasino opas.

Sudokun historiaa

Monet luulevat sudokun olevan alun perin Japanista, mutta se julkaistiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa eräässä pulmalehdessä 70-luvulla. Vasta sen jälkeen se siirtyi Japaniin, jossa sitä alettiin kutsua sudokuksi. Länsimaissa sudoku kasvatti huimasti suosiotaan 2000-luvun alkupuolella ja nykyään sitä on nähtävillä monessa lehdessä ympäri maailmaa.

Länsimaiden on syytä kiittää sudokun tulemisesta uusiseelantilaista Wayne Gouldia, joka kiinnostui sudokuista paikallisen lehden julkaistessa tehtäviä. Gould ryhtyi tuumasta toimeen ja esitteli sudokun The Times -lehdelle, joka alkoi julkaista pelejä jo kahden viikon kuluttua siitä. Kiinnostus vyöryi myös muihin brittiläisiin lehtiin ja sitä päästiin pelaamaan myös Daily Mail- ja The Daily Telegraph -lehdissä.

Sudoku on monien muiden pelien tapaan rantautunut myös nettiin ja tätä ongelmanratkaisupeliä voi pelata nykyään myös verkossa. Netistä voi myös tulostaa erilaisia sudokutehtäviä, jos ruudukkoja haluaa täytellä kynällä.

Sudokun yksinkertaiset säännöt

Sudoku lienee saaneen suosionsa sen yksinkertaisuudesta johtuen. Jokainen peliruudukko on sijoiteltu yhdeksään lohkoon, jotka jakautuvat yhdeksään ruutuun. Peli sisältää siis yhdeksän riviä ja yhdeksän saraketta, jotka muodostavat yhteensä 81 ruutua.

Sudokussa on tapana antaa pelaamista ennen valmiiksi numeroita. Mitä vähemmän numeroita on etukäteen laitettu, sitä haastavampaa pelaaminen on. Jos siinä on puolestaan enemmän numeroita, on se myös helpompi ratkaista. Pelaajan kannattaa siis kiinnittää huomiota tähän, jotta hän löytää tasoonsa sopivan pelin itselleen.

Tyhjiin ruutuihin kirjataan numeroita yhdestä yhdeksään ja jokaista numeroa saa käyttää vain kerran jokaisessa lohkossa, rivillä ja sarakkeessa. Se voi kuulostaa alkuun helpolta, mutta siihen tarvitaan tiettyjä pelitaktiikoita, jotta pelin pystyy ratkaisemaan loppuun asti.

Sudokun kaksi helppoa ratkaisutapaa

Sudokun ratkaisemin ei vaadi välttämättä tiettyä strategiaa, mutta selvää kuitenkin on, että ratkaiseminen on helpompaa ja nopeampaa, kun peliin lähestyy järjestelmällisesti. Ratkaisutapoja on itseasiassa olemassa kaksi. Ensimmäisessä rajataan vaihtoehdot ristivertailulla ja toisessa keskitytään ainoaan mahdolliseen numeroon.

Vaihtoehtojen rajaaminen ristivertailulla sopii hyvin ensimmäisten ruutujen täyttämiseen ja sinun kannattaa etsiä ruutu, jonka rivi ja sarake sisältävät paljon numeroita. Sen jälkeen käyt läpi numerot yhdestä yhdeksään läpi järjestyksessä ja suljet sitä mukaa vaihtoehtoja pois. Ruutuun sopivia vaihtoehtoja on parhaassa tapauksessa vain yksi, mutta saat kaikissa tapauksissa vähennettyä vaihtoehdot muutamiin. Tämän jälkeen kaikki sopivat ruudut käydään läpi samalla menetelmällä, jolloin ruutuja tulee vähitellen lisää täytetyksi.

Toinen menettelytapa on tarkastella yksittäisiä lohkoa. Samansuuntaiset rivit tai sarakkeet, jotka leikkaavat niitä sisältävät nimittäin usein saman numeron. Jos silmiisi osuu kaksi tällaista riviä tai saraketta, kannattaa sinun harkita rajaamista numeron kolmanteen riviin tai sarakkeeseen lohkossa, jonka olet valinnut.

Usein numeroille on tarjolla vain kaksi mahdollista ruutua ja jos hyvä tuuri käy, löytyy numeron paikka välittömästi. Kaikki sudokun samansuuntaiset rivit ja sarakkeet kannattaa käydä läpi tämän toiminnan avulla. Lisäksi voit yhdistellä näitä kahta menetelmää ja käyttää niitä joustavasti ja tarpeen tullen yhdessä.