Onko teleportaatio koskaan mahdollista?

Varmasti jokainen meistä on pyöritellyt mielessään ajatuksia siitä, miltä kaukainen tulevaisuus tulee näyttämään ja miten se tulee vaikuttamaan meidän elämään. Monella tapaa jo nyt voimme hyödyntää teknologiaa helpottamaan työntekoa ja elämää.

Kuinka pitkälle kehitys voi todellisuudessa mennä tällä vauhdilla kuin se nykyään on? Päivä päivältä ihmiset löytävät toinen toistaan mielenkiintoisempia keksintöjä ja laitteita, joiden avulla jo nyt voidaan helpottaa omaa työtaakkaa.

Mielessämme pyörivät ikuisuuskysymykset ovat ainakin nämä, että voidaanko ikuinen elämä mahdollistaa, korvaavatko robotit jossain vaiheessa ihmiset kokonaan ja voidaanko tavarat ja/tai ihmiset siirtää paikasta toiseen esimerkiksi teleportaation avulla?

Tämän kaiken pohtiminen ja kehityksen seuraaminen pitää samalla sisällään salaisen toiveen niiden toteutumisesta joku päivä, ainakin osittain. Ajatus on kiehtova siitä, että nappia painamalla voisi siirtyä aamupalapöydästä sekunneissa työpaikalle tai työpäivän päätteeksi kahvikupin ääreen pieneen idylliseen kahvilaan Pariisissa.

Elämää helpottavia asioita

Elämme aikaa, jossa tavalla tai toisella laitteet hallitsevat elämäämme. Olemme niistä tietyllä tapaa myös riippuvaisia. Todella monet meistä tekevät töitä kotoa käsin tietokoneella tai työssä käytetään teknologiaa hyödyntäviä laitteita, jotka mahdollista työnteon tai tekevät siitä ainakin helpompaa.

Tämän ansioista ihmisen ei enää tarvitse nähdä suurta vaivaa monissa arkisissa asioissa. Esimerkiksi meidän ei tarvitse muistaa asioita samalla lailla kuin vuosikymmeniä sitten. Puhelimet tuovat ne taskukokoisena vain muutaman sekunnin päähän meistä.

Ennen meidän piti hakea kirjastosta pino kirjoja ja käyttää tunteja niiden lukemiseen, jos halusimme oppia jotain uutta. Nyt se käy silmänräpäyksessä eri hakuohjelmien kautta, joka kulkee puhelimen muodossa taskussa mukana joka paikkaan ja hetkeen.

Voisiko liikkuminen olla yhtä helppoaa ja nopeaa tulevaisuudessa? Yksi tämän mahdollistavista teorioista on teleportaatio. Teleportaatio ja sen mahdollisuudet ovat aina kiinnostanut ihmisiä. Tämä on materiaalin liikuttamista paikasta toiseen niin, että materiaali hajotetaan lähtöpaikassa osiin ja kootaan entiseen muotoonsa päätepisteessä.

Toistaiseksi teleportaatiossa on onnistuttu vain laservalojen hiukkasten avulla. Tässä tapauksessa ei välttämättä voida puhua edes materiaalista, vaan ennemminkin sähkömagneettisesta kentästä.

Onko teleportaatio nykyään mahdollista?

Mietitäänpä teoriassa ihmisen siirtämistä paikasta toiseen teleportaation avulla. Miten se käytännössä tapahtuisi ja olisko se käytännössä edes mahdollista?

Ihmisen elimistö koostaa käsittämättömästä määrästä atomeja. Ne sijaitsevat tarkasti määrätyissä paikoissa ja löytyvät tarkoissa suhteissa toisiinsa nähden. Ensin nämä atomit pitäisi pystyä kopioimaan ja siirtämään bittimuotoon.

Määrällisesti bittejä kertyisi niin suuri summa, että ihmismieli ei pysty tätä määrää käsittämään. Yksittäisiä bittejä pystyttäisiin kopioimaan ja siirtämään paikasta toiseen uskomattoman nopeasti, mutta määrän ollessa suuri se ei enää ole kovin yksinkertaista.

Todellisuudessa tämä saattaisi tarkoittaa kuukausien, ellei jopa vuosien, siirtymäaikaa. Tästä johtuen ihmisen siirtäminen ihmisenä paikasta toiseen ei ole edes teoriassa mahdollista. Ei nyt eikä lähitulevaisuudessa.

Eli siitä ajatuksesta että voisimme siirtyä paikasta toiseen yhtä helposti kuin suomalaisille hyvin tutut pikakasinot tarjoavat mahdollisuuden pelata rahapelejä, joudumme valitettavasti luopumaan. Ainakin teleportaation muodossa.

Jos ei teleportaatio, niin mikä?

Onko olemassa teoriassa mahdollisuuksia materiaalin siirtoon tavalla, joka olisi samantyylinen teleportaation kanssa? Toisena vaihtoehtona olisi kopioiminen, eli materiaali tai ihminen siirrettäisiin kopioimalla paikasta toiseen.

Tämä olisi teoriassa paljon todennäköisempää, kuin materian pilkkominen ensin atomeiksi. Materian kopiointi on hieman yksinkertaisempi ja tämän toteutus voi olla täysin mahdollista vielä jokin päivä. Etenkin kun materiaali on elotonta.

Ihmisen siirtäminen kopioimalla olisi taas hieman monimutkaisempaa. Teoriassa tämä ei nykytekniikalla olisi edes mahdollista ja toisi mietittäväksi mielenkiintoisen ongelman. Kopioinnin lopputuloksena olisi kaksi samanlaista ihmistä. Molemmat näistä kopioista uskoisi olevansa alkuperäinen, koska kummallakin olisi identtiset muistit päässään.

Itsensä jakaminen kahtia olisi toisinaan erittäin tarpeellista, mutta käytännössä se toisi todellisia ongelmia.Tästä voimme päätyä hyvin nopeasti lopputulokseen, että ihmistä ei voida helposti myöskään kopioimalla siirtää paikasta toiseen.

Kaikki on hyvin juuri näin

Ihmisiä ja tiedettä teleportaatio ja sen tyyppiset asiat tulevat kiinnostamaan nyt ja tulevaisuudessa. Toisinaan me itsekin ihmettelemme sitä, mihin kaikkeen nykyteknologia antaa mahdollisuudet. Tiedostamme kuitenkin, että liikkuminen paikasta toiseen salamannopeasti on mahdollista vain elokuvissa.

Teleportaatio tulee pysymään vielä vuosituhansien ajan lähinnä loistavana aiheena elokuviin, joissa se toimiikin täydellisesti. Elokuvat antavatsamalla ihmiselle mahdollisuuden elää hetki sellaisessa maailmassa, jossa se on mahdollista. Elokuvissa monet haaveet, kuten teleportaatio, muuttuu todeksi.

Toisaalta on myös ihmistä suojelevaa, ettei pystytä kehittämään yliluonnollisia menetelmiä ja laitteita tähän maailmaan. Me voimme huoletta keskittyä kehittämään asioita, jotka ovat todellisia ja mahdollista toteuttaa. Ihmisten ja tavaroiden nopeampaan liikkumiseen voidaan kehittää toinen toistaan parempia lentokoneita ja kulkuvälineitä.

Toistaiseksi tämä on se ainut keino, jolla voidaan vauhdittaa liikkumista paikasta toiseen nykymaailmassa. Ainakin siihen asti, kunnes joku päivä löytyy teleporttaamisen tai vastaavaan liikkumiseen mahdollistava mullistava keksintö.