Opi vastuullisesta sijoittamisesta ammattikoulun yhteydessä

Vastuullinen rahankäyttö ja sijoittaminen on tärkeä osa nykypäivää ja talousasioita opetetaan nykyään myös alakouluikäisille. Taloudellinen itsenäistyminen on osa aikuiseksi kasvamista, joten nyt ammattikouluissakin on panostettu opintokokonaisuuksiin ja kampanjoihin, joiden avulla nuoret aikuiset pystyvät oppimaan lisää talousasioihin liittyvistä asioista sekä sijoittamisesta. Mitä hyötyä nuorelle aikuiselle on sijoittamisen perusteiden opettelusta ja kannattaako esimerkiksi kryptovaluuttoihin sijoittaa?

Sijoittaminen voi nousta ajankohtaiseksi jo nuoruudessa

Opiskelijaelämässä on hyvin vaikea säästää tai edes miettiä sijoittamista, sillä kaikki rahat kuluvat elinkustannuksiin. Jos on kuitenkin töissä, mikä on ammatillisella puolella yleistä, voi saadusta palkasta ainakin osan laittaa säästöön. Kun on oppinut taloustaitoja, on helpompi säästää, jonka pohjalta voi aloittaa sijoitusharrastuksen. Aloittelijana ei tietenkään kannata investoida suuria summia mihinkään, mutta pieni kokeilu voi olla nuorelle opiskelijallekin kiinnostava kokemus.

Jos siis huomaa jo nuorena, että säästöjä on kertynyt vuosien varrella jo mukava summa, voi sijoittaminen nousta ajankohtaiseksi aiheeksi. Yleisestihän sanotaan, että rahojaan on parempi sijoittaa johonkin sen sijaan, että niitä pitäisi pankissa. Toki säästöt kasvattavat pääomaa myös pankissa, mutta sijoittaessa nousu on nopeampaa. Toisaalta sijoittamiseen liittyy aina myös riskejä, joista kerrotaan myös talouteen liittyvillä kursseilla.

Taloustaidoista on muutenkin hyötyä arkielämässä

Mitä enemmän talousasioista nykyään oppii, sen parempi, sillä aivan liian monet nuoret eivät ole koskaan oppineet säästämään ja tienatut rahat kuluvat nopeasti juhlimiseen ja hienoihin vaatteisiin. Kun taloustaitoja on erikseen opetellut, on huomattavasti helpompi säästää ja näin ollen myös sijoittaa viisaasti. Jos sijoittaminen kiinnostaa, on osattava tehdä se vastuullisesti niin, ettei oma talous suistu raiteilta. Talouskurssilla opetellaan esimerkiksi budjetin luomista, sillä säästämistä varten omille kuluille on luotava budjetti, minkä rajoissa on yritettävä pysyä. Näin on paremmin perillä siitä, miten paljon itsellä on varaa investoida rahaa sijoittamiseen.

Kryptovaluutat ovat iso osa nykyajan sijoitusmaailmaa

Moni nuori on varmasti kuullut kryptovaluutoista, jotka ovat tällä hetkellä suosittu sijoituskohde. Talouskursseilla kryptovaluutoistakin todennäköisesti mainitaan, mutta harvoin niihin sijoittamista suositellaan suoraan, sillä siihen liittyy paljon riskejä. Kryptovaluuttojen kursseihin vaikuttavat suoraan julkiset mielipiteet ja uutiset, jotka voivat laskea hetkessä kryptovaluuttojen kursseja.  Esimerkiksi ethereum kurssi vaihtelee aika ajoin ja tämä vaikuttaa suoraan myös muiden kryptovaluuttojen kursseihin. Ethereum on yksi suosituimmista kryptovaluutoista Bitcoinin rinnalla.

Jos haluaa oppia kryptovaluuttoihin sijoittamisesta, verkosta löytää paljon tietoa aiheeseen liittyen. Voi toki olla, että talouskursseilla opetetaan jonkun verran aiheesta myös, mutta uuden oppimisesta ei ole koskaan ainakaan haittaa.

Kryptovaluuttoihin ja osakkeisiin sijoittaminen vastuullisesti

Sijoittaminen on monimutkainen aihe ja jopa kokeneet sijoittajat puntaroivat sijoittajat puntaroivat päätöksiään pitkään, sillä tilanne voi muuttua hetkenä minä hyvänsä. Jokaiselle viisaalle rahankäyttäjälle on kuitenkin tiedossa, ettei ainakaan kaikkia säästöjään kannata pitää pankissa, vaan ne kannattaa sijoittaa johonkin, oli se sitten vaikka kiinnostava osakeyhtiö, joka kurssi on ollut nousussa pitkään.

Sijoittajille kryptovaluuttojen maailma vaikuttaa myös kiinnostavalta ja moni sijoittaja on varmasti ainakin kokeillut kryptovaluuttoihin sijoittamista. Digitaaliset valuutat ovat olleet viime vuosina kovassa nousussa ja niihin liittyvistä riskeistä huolimatta niitä kohtaan löytyy paljon kiinnostusta. Kun tietää, miten kryptovaluutat toimivat ja miten niiden kurssit käyttäytyvät, voi sijoituskokeilun tehdä myös vastuullisella tavalla. Sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä, joten on aina tiedettävä, miten paljon itsellä on varaa sijoittaa.

Sijoita viisasti

Sijoittaminen ei ole leikin asia, sillä pelissä on oma pankkitili. Jos ammattikoulun yhteydessä on kuitenkin opetellut vastuullisen sijoittamisen perusteita, voi sen hoitaa viisaalla ja turvallisella tavalla.