Shakki kehittää taitojasi yllättävilläkin keinoilla

Erilaiset älykkyyttä kehittävät pelit ovat todella suosittuja Suomessa. Ne ovat olleet jopa koulujen käytössä kymmenien vuosien ajan. Olet saattanutkin nuorempana pelata Myyrä-peliä, jossa sinun piti laskea helppoja matemaattisia laskuja päästäksesi eteenpäin. Niiden yleiseen käyttöön onkin selkeä syy; ne opettavat tietoja ja taitoja luonnollisella tavalla. Näin asiat pysyvät paremmin ihmisten mielessä mukana myös jälkikäteen.

Aikuisten ihmisten ei kuitenkaan tarvitse vaivata päätään hirveämmin erilaisilla laskutoimituksilla. Monilla meistä on jonkinlainen laskin aina saatavilla. Siltikin on monia muita pelejä, jotka kehittävät aivotoimintaamme muilla tavoilla. Vaihtoehtoja on lukemattomasti, ja aivan kuten vanha kunnon Myyrä-peli, myös nämä kehittävät älykkyyttäsi ilman, että edes huomaat.

Klassinen peli viihdyttää vuosituhansien ajan

Kaikista klassisin peli, joka vaatii älykkyyttä, on ehdottomasti shakki. Tämän kuuluisan lautapelin ensimmäiset merkinnät ulottuvat jopa tuhansien vuosien taakse. Kuten tiedät varmasti, shakki on periaatteessa varsin yksinkertainen peli. Sinun tulee syödä vastustajasi kuningas, ennen kuin sinun kuninkaasi kokee vastaavan kohtalon.

Jos peli on kuitenkin niin yksinkertainen, miten voi olla mahdollista, että se on vieläkin näin suosittu? Itseasiassa pelin yksinkertaisuus vaikuttaa asiaan. Pelin periaatteet ovat helposti ymmärrettävissä, olit sitten minkä ikäinen pelaaja hyvänsä. Siltikin se on sen verran haastava, että pelaajat jaksavat pelata sitä vieläkin, vaikka muita vaihtoehtoja on saatavilla.

Kärsivällisyyttä elämään

Shakki ehdottomasti kehittää kärsivällisyyttä pelaajille. Jos pelaat tietokonetta tai taidokasta pelaajaa vastaan, saatat usein päätyä tilanteeseen, joka tuntuu epätoivoiselta. Näissä tilanteissa saattaa tuntua mahdottomalta päästä eteenpäin.

Useasti näissä tilanteissa on kuitenkin ratkaisuja, jotka auttavat sinua ainakin hetkellisesti. Sinun tulee yksinkertaisesti rauhoittaa mielesi, jotta voit nähdä erilaiset mahdollisuudet. Tämä rauhoittumisen taito paineen alla kehittyykin pelatessasi peliä enemmän. Kun pelaat peliä ensimmäisiä kertoja tämä saattaa tuntua mahdottomalta. Kuitenkin kun jatkat vain pelaamista, voit huomata kuinka kärsivällisyytesi kehittyy.

Harjoita ennakointi kykyäsi

Yksi tärkeimmistä taidoista shakkia pelatessa on ennakointi kykysi. Sinun tulee pystyä näkemään, mitä liikkeitä vastustajasi voi suorittaa, mitkä voivat osua kohtaloksesi. Tämä saattaa olla varsin haastavaa, varsinkin koska kierroksissa on aikaraja. Sinun tulee nähdä mahdollisimman nopeasti kaikki mahdolliset liikkeet.

Opi luomaan strategioita

Liikkeiden ennakointi ei kuitenkaan riitä voittamiseen. Sinun tulee myös pystyä luomaan samanaikaisesti strategia, joka sopii juuri näihin liikkeisiin. Näin pääset pelissä eteenpäin. Kaikkien näiden toimintojen pitää todellakin tapahtua hyvinkin nopeasti. Tästä syystä peli onkin niin intensiivinen.

Kaikki shakissa oppimasi taidot ovat todella hyödyllisiä elämässäsi. Oli kyseessä sitten ammatillinen puoli tai ihan vain vapaa-aikasi on olemassa tilanteita, jolloin tarvitset kärsivällisyyttä ja strategista pohdintaa. Siksi onkin hyvä, että pääset harjoittamaan näitä taitoja mukavalla tavalla. Jos siis tunnet joidenkin näistä taidoista olevan ruosteessa, kokeile shakin pelaamista. Se voi auttaa yllättävilläkin tavoilla!