Yksi tekoäly, kiitos!
Tekoäly on asia jota hyödynnetään useissa eri asioissa ja ammateissa. Tällä tarkoitetaan konetta tai ohjelmaa, jotka pystyvät tekemään älykkäinä pidettyjä toimintoja. Tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa, verkkoon yhdistetyissä kodinkoneissa, nettiostoksissa ja mainonnassa
Toistaiseksi markkinoille ei ole pystytty kehittämään tekoälyä, josta ihminen voisi hyötyä oman älyn lisäämiseksi tai laitteita, jotka kykenisivät itsenäiseen ajatteluun. Ajatus siitä, että itselle voisi ostaa lisä-älyä tuntuu kiehtovalta.
Ihminen on kyennyt kehittämään mitä ihmeellisimpiä asioita maailmaan, mutta tämä taitaa olla yksi niistä asioita, joita ei tulla koskaan näkemään.
Tekoäly meidän omassa elämässä
Tekoäly kuuluu lähes jokaiseen elämän osa-alueeseen, vaikka me ei sitä välttämättä tiedosteta itse. Youtubea selatessa videot, joita meille suositellaan, ovat tekoälyn ansioita. Erilaiset älypuhelimet käyttävät myös toiminnassaan tekoälyä.
Sitä käytetään markkinoinnissa, jotta meidän tekemien hakujen perusteella voidaan antaa yksilöllisiä tarjouksia. En varmaan ole ainut, jonka ruudulle on ilmestynyt mainoksia asioista, joista juuri hetki sitten on kavereiden kanssa puhunut.
Hakukoneet oppivat jatkuvasti niihin syötetyistä tiedoista, joiden ansiosta pystytään tarjoamaan käyttäjälle oleellisia tuloksia. Esimerkiksi parhaimpia online-pelejä etsiessä hakutuloksina ei tarjota kiinankielisiä mahjong-pelejä vaan tuloksena saa suomalaiset pikakasinot.
Etenkin elämän ensihetkien kehittyminen oli erittäin hidasta miljardeja vuosia sitten. Ihminen on viettänyt maapallolla vasta 100 000 vuotta, jonka aikana on tapahtunut valtava kehitys ja se jatkuu yhä edelleen kiihtyvään tahtiin.
Maailmankaikkeudessa tämä aikaväli on vain yksi silmänräpäys. Tässä ajassa ihminen, teknologia ja elämä muutenkin on muuttunut merkittävästi. Esimerkkinä tästä on 1940-luvulla ihmisen kehittämä ensimmäinen tietokone. Se oli painoltaan noin 30 000 kiloa ja tarvitsi valtavan tilan itselleen.
Tietokoneen avulla oli mahdollista toimittaa vain alle 10 000 eri laskutoimitusta yhdessä sekunnissa. Kun taas nykyihminen kantaa taskussaan älypuhelinta, joka pystyy tekemään 25 miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Kehitys on ollut valtava vain muutamissa vuosikymmenissä.
Tekoäly:uhka vai mahdollisuus
Teknologian kehitys on ollut nopeampaa kuin minkään muun asian kehittyminen. Tietokoneiden laskentakyky ei ole yhä edelleenkään hidastunut vuosien saatossa. Tekoäly ja biologia etenkin tekevät tiivistä yhteistyötä nykyään.
Ihmisestä voidaan tieteellisen ja teknisen kehityksen myötä kehittää superihminen. Tämä tarkoittaa sitä, että näitä tieteen aloja yhdistelemällä voidaan mahdollistaa huomattavasti pidempi elämä tai jopa ikuinen elämä.
Tulevaisuudessa tullaan kehittämään keinotekoisia lihaksia, jotka on valmistettu kuiduista. Toiminnaltaan ne vastaavat tavallisia lihaksia ja ne voidaan pukea päälle aivan samalla lailla kuin tavalliset vaatteet. Nämä keinotekoiset lihakset ovat jo niin kehittyneitä, että käyttäjä pystyy erottamaan silmät sidottuna mandariinin, appelsiinin ja pallon toisistaan.
Voiko tekoäly kehittyä niin pitkälle ettei ihminen pysty sitä itse hallitsemaan? Elämämme useammalla osa-alueella tekoälyä hyödyntävät laitteet ovat tietyllä tapaa meidän elinehtomme.
Toki niitä voitaisiin hyödyntää ilman tekoälyäkin, mutta niiden kanssa elämästämme on tullut huomattavasti helpompaa.Tällä hetkellä ihmiset ja tekoälyllä toimivat laitteet muodostavat toimivan kokonaisuuden.
Oli oma polkumme työntekijäksi mikä hyvänsä, niin tekoälyllä toimivat laitteet auttavat meitä monissa arkisissa asioissa. Ne toimivat ihmisten kehittämällä tavalla ja meidän antamilla käskyillä. Vielä me voimme hallita niiden toimintoja ja sulkea ne nappia painamalla.
Todennäköisesti ihminen tulee käyttämään näitä älyllisiä laitteita edistämään omaa asemaansa. Tämä on niistä uhkakuvista suurempi, kuin laitteiden itsenäinen vallanotto meistä. Näinpä varsinaista uhkaa tekoälyllä toimista laitteista meille ei kuitenkaan ole, ainakaan vielä.
Tekoälyn tulevaisuus
Ainakin toistaiseksi ihminen voi sulkea tekoälyllä toimivat laitteet vetämällä johdon seinästä tai katkaisemalla virran. Meistä jokainen varmasti pohtii sitä, että voiko laitteet tai robotit joskus ottaa meistä vallan?
Ihmisen elimistö on jo itsessään arvoituksellinen ja monimutkainen paketti. Kehitetyt laitteet ovat älykkyydeltään taitavia ja toimivat tavalla, johon ihmismieli ei koskaan tule pystymään. Toistaiseksi ne eivät ole kuitenkaan ihmisiä viisaampia.
Olemassa on teoreettinen mahdollisuus siihen, että me tulemme jakamaan elämän joku päivä laitteiden kanssa. Ihmisen oman kehityksen tuloksena on kaikki edellytykset kehittää laitteita, jotka ovat viisaampia kuin ihminen itse.
Tämä tarkoittaa mahdollisuutta siitä, että ihmisen täytyy jakaa maapallon hallitseminen näiden laitteiden kanssa joku päivä.
Ihminen vs. tekoäly
Todennäköisesti emme tule näkemään tätä meidän elinaikana. Lähitulevaisuudessa tulee tapahtumaan edistystä teknologiassa ja tekoälyn käytössä, mutta emme todennäköisesti tule näkemään niin kutsuttua robottien vallankaappausta.
Tulevaisuudessa tekoäly tulee olemaan tavalla tai toisella asia, jota käytetään meitä itseämme vastaan. Historiallinen käännekohta tapahtuu silloin, kun tekoälystä kehitetään ihmistä viisaampi. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteet ovat ihmisiä viisaampia ja toimivat täysin itsenäisesti.
Tähän hetkeen on kuitenkin vielä pitkä aika. Ihminen tulee olemaan näiden laitteiden herra ja niitä hyödynnetään eri ammattialoilla kuin perinteisessä arjessa. Vuosi vuodelta tekoälystä kehitetään aina vain älykkäämpi.
Laitteiden hyökkäystä meidän ei siis tarvitse pelätä, mutta ajatus oman lisämuistin ostamisesta kaupasta on kutkuttava. Onko se vain haave vai oikeasti mahdollisuus? Se jääköön pähkäiltäväksi jokaiselle itsekseen.